Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is een Product Owner

Met de opkomst van Agile en Scrum in de IT-wereld is de rol van Product Owner niet meer weg te denken. Maar wat is een Product Owner nou precies, wat verdient hij of zij en welke taken behoren tot het takenpakket? In deze blog vertellen wij je alles ins-and-outs en gaan we in op de cruciale rol van een Product Owner in Agile projecten. Lees dus snel verder!

Wat doet een Product Owner?

Laten we bij het begin beginnen: Wat doet een Product Owner? Een Product Owner is met name hoofdverantwoordelijk voor de zogenaamde product backlog. Zo’n product backlog is simpel gezegd een prioriteitenlijst van alle werkzaamheden die nodig zijn om een product of een dienst te ontwikkelen en verbeteren. Deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt op basis van de waarde die ze toevoegen aan het product. Zo worden de belangrijkste klussen, van functionaliteiten tot bugs, verbeteringen en andere technische zaken, het snelst opgepakt. Aan de Product Owner de taak om te zorgen dat de prioriteiten goed worden afgestemd met de klant of eindgebruiker en deze te communiceren met het ontwikkelteam.

De Product Owner is zelf dus ook onderdeel van het ontwikkelteam. Meestal ontwikkelt hij of zij zelf niet mee, maar fungeert hij of zij meer als de stem van de klant om het proces in goede banen te leiden. Het is dus een belangrijke schakel tussen diverse partijen, zoals het development team, de klant en andere belanghebbenden. Goed om te weten: Een Product Owner niet hetzelfde als een Project Manager maar eerder een Product Manager. Kortom je bent verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product dat je met je team ontwikkelt.

Je moest dus over diverse skills bevatten om een succesvol te zijn binnen dit vak. Communicatieve vaardigheden zijn de hoofdprioriteit, maar ook moet je kunnen onderhandelen en beslissingen durven nemen. Jij bent verantwoordelijk voor de waarde van het product en daarmee een onmisbare schakel!

Taken

Zoals je hierboven leest is de functie best veelzijdig en divers. Ook verschilt het takenpakket natuurlijk per organisatie. Toch hebben wij de kerntaken nog even voor op een rijtje gezet:

– Het definiëren en communiceren van de visie en strategie van het product (of de dienst);
– De Behoeftes en eisen van de klanten en gebruikers in kaart brengen en deze vertalen naar productvereisten;
– Ontwikkelen, onderhouden en beheren van de product backlog;
– Ervoor zorgen dat een product of dienst continue wordt verbeterd, door feedback van klanten en gebruikers te verzamelen;
– Regelmatig evalueren van het product en beslissingen nemen over de toekomst op basis van de verzamelde feedback en prestaties.

Wat verdient een Product Owner?

Net zoals bij elk beroep, is het salaris sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen zaken als het type bedrijf, bedrijfsgrootte, , locatie en opleidingsachtergrond een rol. Om je toch een beetje een beeld te geven van het salaris: Gemiddeld verdient een Product Owner tussen de 3.500,- en 5.500,- bruto wer maand. Dit salaris kan echter oplopen tot meer dan 7.000,-.

De belangrijkste factor is natuurlijk ‘’ervaring’’. Product Owners met meer ervaring kunnen uiteraard hogere salarissen verwachten, omdat ze over het algemeen in staat zijn om betere producten te leveren en ze daarom meer waarde bieden voor het bedrijf.

Vergeleken met andere rollen binnen de software-ontwikkelingsindustrie is het salaris binnen deze rol redelijk competitief. Maar uiteraard zegt het salaris niet alles en kunnen ook bonussen, opleidingsmogelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden iets over het salaris. Als je overweegt om op een vacature te reageren is het dus van belang om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn.

Opleiding Product Owner

Als je overweegt om Product Owner te worden is het goed om te onderzoeken op welke manieren je kunt worden opgeleid. Doorgaans heb je minimaal hbo niveau nodig en is een bèta opleidingsachtergrond het meest voor de hand liggend. Een bachelor- of masterdiploma in een relevant vakgebied zoals bedrijfskunde, informatica of engineering kan een goede basis vormen omdat deze studies inzicht bieden in technologieën, projectmanagement of bedrijfsprocessen.

Het is afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt, maar in sommige gevallen is het ook van belang dat je zelf praktijkervaring vanuit development nodig hebt of dat je heel klantgericht bent. Een specifieke opleiding voor Product Owner is er dus niet, maar met de juiste basis zijn er diverse masterclasses, cursussen en trainingen die je kunt volgen. We hebben de meest voor de hand liggende voor je op een rijtje gezet:

1. Certified Scrum Product Owner (CSPO): Dit is een training van twee dagen en wordt aangeboden door Scrum Alliance;
2. Professional Scrum Product Owner (PSPO): Dit programma wordt aangeboden door Scrum.ORG en omvat drie verschillende niveaus van expertise en ervaring;
3. Agile Product Owner training: Dit programma wordt aangeboden door diverse aanbieders;
4. Cursus in de richting van Product Management;
5. Cursus in de richting van Business Management (bedrijfskunde).

Ook als je dus al ervaren bent in het vak zijn er veel mogelijkheden om je te specialiseren of je skills te verbeteren. Het is maar net waar voor jou de behoefte ligt. De technische ontwikkelen staan nooit stil, dus er is altijd ruimte om jezelf door te ontwikkelen!

Hopelijk ben je middels deze blog wijzer geworden en weet je nu alle ins-and-outs omtrent de functie, taken en verdiensten van een Product Owner. Hebben we met deze blog jouw interesse gewekt? Neem dan eens een kijkje tussen ons vacatureaanbod. Meer weten? Onze Consultant David vertelt je graag meer over de rol!

Hulp nodig bij solliciteren? Bekijk onze tips!

Download tips