Tips Geschatte leestijd: 2 minuten

Leiding geven: 8 tips

Of je nou een beginnende Manager bent of een doorgewinterde CEO, leidinggeven is en blijft een uitdaging die veel skills en kennis vereist. Of je nou een groot of een klein team moet aansturen, er zijn talloze tips en strategieën die je kunt gebruiken voor effectief leiderschap. Hoewel we inmiddels zijn doodgegooid met de ‘’Leidin ggeven voor Dummy’s’’ achtige boeken, hebben wij een paar praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Geef vetrouwen

Hoewel de gemiddelde leider het fijn vindt om alle touwtjes zelf in handen te houden is het juist belangrijk om je team vertrouwen te geven. Als je hen vertrouwen geeft, zullen ze uiteindelijk meer zelfvertrouwen krijgen en betere prestaties leveren. Bovendien bevordert het geven van vertrouwen de band tussen jou en je team.

Tip 2: Stel doelen en verwachtingen

Jouw teamleden weten graag waar ze aan toe zijn. Zorg er daarom voor dat je duidelijke doelen stelt en dat het team weet wat er van ze wordt verwacht. Niet alleen zorgt doelen stellen ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar ook zorgen ze voor motivatie en focus binnen het team.

Tip 3: Stimuleer creativiteit

Hoe fijn als jouw team zelf met nieuwe ideeën en initiatieven komt! Het is daarom ook belangrijk om creativiteit wordt gestimuleerd en er intern een cultuur heerst waar men zich vrij voelt om deze ideeën te delen. Thema-avonden omtrent een bepaald onderwerp dat speelt binnen de organisatie of kennisdelingsessies kunnen hieraan bijdragen.

Tip 4: Toon empahtie tijdens het leiding geven

Een goede werk-privé balans is voor steeds meer mensen belangrijk. Als Manager is het dan ook een must om te weten wat er speelt bij jouw teamleden. Niet alleen op werkvlak, maar ook privé. Begrijp de behoeften van je teamleden door met ze in gesprek te gaan en empathisch te handelen. Leiding geven is meer dan alleen prestaties leveren op de werkvloer.

Tip 5: Blijf zelf ook leren

Als leider ben je nooit uitgeleerd. Er zijn voldoende manieren waarop jij kunt blijven leren en groeien. Denk aan de trainingen die je kunt volgen. Ook is het als leider goed om zelf ook een coach te hebben. Misschien fungeer jij soms wel als coach voor jouw team, maar dat betekent niet dat je zelf geen begeleiding meer nodig hebt. Investeer hierin!

Tip 6: Wees consistent

Het lijkt misschien een open deur, maar trek een duidelijke lijn in jouw manier van leidinggeven. Door consequent te zijn in je gedrag, verwachtingen en communicaties creëer je stabiliteit en betrouwbaarheid op de werkvloer.

Tip 7: Luisteren maar

Luisteren! Betrek je team bij belangrijke beslissingen, luister naar wat ze te melden hebben over zaken die spelen op de werkvloer, zodat jij daarop in kunt spelen. In the end zitten zij het dichtst bij het vuur.

Tip 8: Stel je als leidinggevende kwetsbaar op

Hoewel je als leider natuurlijk de stabiele factor in een organisatie wil (en vaak ook moet) zijn, is het ook belangrijk om zelf open en eerlijk te zijn over je eigen fouten en tekortkomingen. Op deze manier zullen jouw medewerkers zich ook kwetsbaar durven opstellen, wat leidt tot een betere samenwerking binnen het team.

Hopelijk ben je aan de hand van deze tips wijzer geworden omtrent het thema leiding geven. Benieuwd waar jij nu staat in je carrière en of een leidinggevende rol iets voor jou is? Onze Executive Consultant David staat je graag te woord.

Hulp nodig bij solliciteren? Bekijk onze tips!

Download tips