Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat doet een Project Manager?

In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van Project Management. Hoewel het misschien soms zo lijkt, draait het in de rol van een Project Manager om meer dan alleen spreadsheets en vergaderingen. Het is een veelzijdige functie die per project, organisatie of type bedrijf verschilt. Wat doet een Project Manager nou precies? Wij lichten in deze blogpost toe, dus lees snel verder!

Wat is een Project Manager?

First things first.. We weten allemaal dat Project Managers onmisbare spelers zijn binnen het bedrijfsleven. Ze zijn verantwoordelijk voor het organiseren, plannen en uitvoeren van projecten binnen een organisatie. Een Project Manager is leidend op diverse vlakken, identificeert de doelstellingen van een project, bepaalt de planning en wijst taken toe aan de diverse teamleden die aan een project werken. Hun voornaamste doel? Chaos omtoveren tot succes. En dat is zo simpel nog niet..

Wat maakt dit beroep dan zo uniek? Het is hun vermogen om elke situatie om te draaien en te benutten om zo het hoogst haalbare resultaat te behalen. Als je zelf momenteel in een team werkt zul je er ongetwijfeld over mee kunnen praten: Binnen elk project, groot of klein, kom je voor uitdagingen te staan. Een Project Manager stuurt het team daarbij aan en zorgt er voor dat hij met de nodige improvisatie skills een oplossing weet te vinden. Een belangrijke taak van de Project Manager is dat hij of zij het team (ondanks mogelijke tegenslagen) blijft motiveren. Alleen als iedereen goed samenwerkt en kansen benut kan een project succesvol worden en dat is best een verantwoordelijkheid.

Een Project Manager heeft dus zijn/haar handen vol aan het coördineren van veel verschillende aspecten binnen een project. Niet alleen heb je natuurlijk te maken met het werkende team, maar ook met andere belanghebbenden, zoals leveranciers, klanten of hogere managementlagen. We kunnen dus wel concluderen het dus niet zomaar een functie is, maar dat het een rol is waar je echt passie voor moet hebben.

Skills project manager

Nu je weet wat een Project Manager zoal doet, kunnen we diverse hard en soft skills waarover men binnen dit vak moet beschikken van elkaar onderscheiden. Hoewel de functie-eisen waar een Project Manager aan moet voldoen verschillen per vacature, project en organisatie, hebben we toch een aantal algemene hard skills voor je op een rijtje gezet:

– Kennis van project management software. Er zijn diverse tools die je als Project Manager kunt gebruiken om, je raadt het al, projecten te managen. Hoewel veel tools op elkaar lijken, hebben ze allemaal een eigen unieke set met functies en voordelen. Voorbeelden van tools die veel worden gebruikt zijn Trello, Mircosoft Projects, Asana en Jira.

– Finance-skills: Misschien voor de hand liggend, maar zeker noemenswaardig; Je moet goed om weten te gaan met budgetten, financiële planningen en het opstellen en analyseren van rapportages. Het beheren van het budget is een van de belangrijkste taken binnen project management.

– Tech-skills: Afhankelijk voor de organisatie waarvoor je werkt is het in de meeste gevallen van belang dat je mee kunt praten over de technische aspecten van het project. Vooral in de IT-wereld komt het dan ook vaak voor dat een Project Manager zelf ook de nodige technische kennis en soms zelfs goed kan programmeren. Zo behoudt hij of zij een goed overzicht van wat er speelt binnen het team en waarde knelpunten liggen.

Zoals we hierboven al benoemden draait het bij project management meer dan het uitvoeren van taken. We hebben daarom ook een aantal soft skills op een rijtje gezet die van essentieel belang zijn voor een succesvolle Project Manager:

– Communicatieve skills: Je staat in contact met diverse betrokkenen die allemaal een ander belang hebben bij een project. Duidelijke doelen stellen, goede feedback geven en rapportages communiceren op een manier die voor iedereen werkt is dan ook een absolute must.

– Leidinggevende eigenschappen: Een Project Manager moet in staat zijn om het team te leiden en te motiveren. Een goede Project Manager neemt verantwoordelijkheid en hakt belangrijke knopen door. Bovendien heb je binnen een team te maken met verschillende persoonlijkheden die allemaal op een andere manier worden gemotiveerd. Daar moet jij als leider goed op kunnen anticiperen.

– Oplossingsgericht en creatief zijn: Als Project Manager is het van belang dat je problemen snel identificeert en oplost. Soms betekent dat dat je moet improviseren en dat je creatief moet denken.

Project Manager opleidingen

Nieuwsgierig naar hoe je Project Manager kunt worden? Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen, maar we lichten de meest voor de hand liggende toe. Het belangrijkste en meest logische element waarover je moet beschikken als Project Manager is: Ervaring binnen een specifieke branche. De meeste IT Project Managers hebben zelf bijvoorbeeld ooit als Software Developmer aan diverse projecten gewerkt. Vaak krijg je, als je die ambitie hebt, in de loop der jaren steeds meer verantwoordelijkheden, waardoor je jezelf vervolgens aan de hand van trainingen en cursussen kunt specialiseren.

Verder zijn er natuurlijk andere opleidingen die je kunt volgen, variërend van korte workshops en cursussen tot uitgebreide certificeringprogramma’s. Een van de bekendste is PMP (Project Management Professional) van PMI. Verder zijn ook CAPM (Certified Associate in Project Management) en ACP (Agile Certified Practitioner) certificeringen die jouw CV verbeteren. Je kunt zelfs een bachelor- of masterdiploma in Project Management behalen. Wel is het dan alsnog vaak van belang dat je ook praktijkervaring hebt opgedaan.

Door het volgen van de juiste opleidingen en het opdoen van ervaring kun je je skills dus verbeteren en je mogelijkheden vergroten. Maar vergeet niet, om een goede Project Manager te zijn moet je communicatief vaardig leiding willen en kunnen geven. Het is dus zeker niet voor iedereen!

Hopelijk hebben we je zo voldoende geïnformeerd over het vak ‘project management’. Wil jij ook Project Manager worden of ben je nieuwsgierig naar meer? Neem dan een kijkje tussen onze management vacatures of neem direct contact op met onze Headhunter David. Wie weet ben jij straks de drijvende kracht achter een succesvol project!

Hulp nodig bij solliciteren? Bekijk onze tips!

Download tips