Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat doet een Headhunter?

Headhunters zijn belangrijke spelers binnen de huidige arbeidsmarkt en vooral op executive niveau kunnen zij een grote rol spelen. Maar wat is headhunting nou precies, wat doet een Headhunter en wat is het verschil tussen headhunting en recruitment eigenlijk? Wij lichten het in onderstaande blog toe, dus lees snel verder!

Headhunting betekenis

Ondanks het feit dat headhunting een relatief nieuw fenomeen is, gaan we eerst een stapje terug in de tijd. De term ontstond namelijk in de jaren 50 en 60. Destijds gebruikten bedrijven in New York de term als methode om hoogopgeleid personeel te vinden, dat in staat was leidinggevende posities in te nemen. Langzamerhand ontstonden er kleinschalige headhuntingbedrijven, die vandaag de dag zijn uitgegroeid tot enorme MNO’s gespecialiseerd in het vak.

Tegenwoordig komt de term ook hier in Nederland steeds vaker voor, maar niet meer alleen om hooggeschoold personeel te vinden. De headhunting methode is nu beter te omschrijven als ‘’het vinden van kandidaten met unieke competenties of in branches waar schaarste in personeel heerst’’. Kortom, voor het personeel dat het moeilijkst te vinden is schakel je een headhunter in. Vooral in de executive wereld is een zo’n specialistische aanpak van belang en dat is waar wij als Executive Professionals om de hoek komen kijken.

Samengevat: Wat doet een Headhunter?

Kortgezegd kun je een headhunter dus omschrijven als een gespecialiseerde Recruiter, die zich focust op het invullen van hogere of gecompliceerde functies binnen het bedrijfsleven. Dit wordt ook wel executive search genoemd. Een headhunter is er in getraind om de meest succesvolle specialisten uit de markt te benaderen voor een nieuwe, meestal beter betaalde, baan.

Als bedrijf kun je een Headhunter dus inschakelen om een goed verborgen kandidaat voor jouw vacature te vinden en anderzijds doet een Headhunter zelf ook acquisitie voor opdrachten. Wegens de gecompliceerde functies doet hij of zij een uitgebreid kennismakingsgesprek om zo op basis van het functieprofiel actief de juiste kandidaten te benaderen.

Eigenlijk benadert een headhunter op executive niveau dus vaak personeel dat zelf niet actief op zoek is naar een nieuwe baan en is het zijn of haar taak om de vacature te verkopen en ervoor te zorgen de beste match wordt gevonden. Je kunt je voorstellen dat een groot en persoonlijk netwerk dus van belang is. Uit ervaring is de Headhunter vervolgens om staat om aan de hand van persoonlijke gesprekken een goede selectie te maken en beide partijen voor te bereiden op eventuele kennismakings- en sollicitatiegesprekken.

Het is dus in vele gevallen en intensief proces. Daarom is het van belang dat je ervaring hebt in de wereld van werving en selectie en dat je over commerciële en communicatieve skills bevat.

Headhunting vs Recruitment

De termen headhunting en recruitment worden veel door elkaar gehaald, omdat beide beroepen nou eenmaal veel raakvlakken hebben. Uiteindelijk hebben Headhunters en Recruiters natuurlijk een gemeenschappelijk doel: Het vinden van geschikte kandidaten voor een vacature. Toch zijn er verschillen in werkwijzes.

Het eerste verschil zit hem in het type rol dat moet worden ingevuld. Headhunters zijn namelijk meestal gespecialiseerd in de zoektocht naar C-level personeel en dus in executive search. Een Recruiter wordt daarentegen meestal ingezet om junior, medior en soms senior personeel te vinden. Een headhunter werkt dus vaak aan het invullen van een zeer specifieke functie, waarvoor de markt klein is.

Wegens de gecompliceerde rollen waarvoor een Headhunter werkt, zitten ook in de methode verschillen. Het gehele wervingsproces van een headhunter is vaak intensiever en bestaat uit meer persoonlijke gesprekken en cases. Mede doordat een headhunter vaak professionals benaderd die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan is voor hen een professioneel netwerk zeer belangrijk. Bij Recruiters blijft het proces over het algemeen iets oppervlakkiger, maar ook dit verschilt natuurlijk per branche en organisatie.

Globaal gezien kun je dus stellen dat een Headhunter meer gespecialiseerd is in een specifieke markt en worden daarom vaker ingeschakeld voor het vinden van executive personeel met unieke competenties.

Hopelijk heeft deze blogpost je wat wijzer gemaakt en weet jij nu wat een Headhunten voor jou als professional of organisatie kan beteken. Wil je meer weten over de rol die Executive Professionals voor jou kan spelen, neem dan direct contact op met David. Mocht je eerst meer willen lezen over hem en zijn drijfveren als Headhunter? Lees meer via onderstaande button.

Hulp nodig bij solliciteren? Bekijk onze tips!

Download tips