Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is een Solution Architect?

‘Ik ben Solution Architect’. Bij veel mensen zal deze term wat vraagtekens oproepen. Want, wat doet zo iemand nou precies, over welke ‘solutions’ hebben we het dan en welke opleidingsachtergrond heb je nodig voor dit beroep? Kortom, wat is een Solution Architect nou precies? In deze blog gaan we in op alle ins-en-outs van het vak!

Verantwoordelijkheden en taken van een Solution Architect

De naam zegt het eigenlijk al, maar als Solution Architect ben je bezig met het zoeken naar en vormgeven van oplossingen. Het gaat hierbij om technologische oplossingen voor bedrijven met een specifiek vraagstuk. Je ontwerpt programma’s en systemen die geïmplementeerd moeten worden in de al bestaande IT-omgeving van een bedrijf. Zo kan een oplossing gericht zijn op de IT, maar het kan ook een business solution zijn of zelfs een combinatie van beiden! Op deze manier worden bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en zorg je er met jouw werk voor dat bedrijven efficiënter kunnen werken en budgetten optimaal benut worden.

Het ontwerpen van deze technische oplossingen kan bij het bedrijf zijn waar jijzelf werkt of gebeurt in opdracht voor een klant. Dit laatste is meestal het geval. Een Solution Architect is dan werkzaam bij een IT-consultancy bedrijf. Het leuke hieraan is dat elke opdracht weer voelt als een nieuwe uitdaging en dat je veel leert van de diverse stakeholders met wie je in contact staat.

Hoe dan ook, je draagt veel verantwoordelijkheid over het product en moet hierover dagelijks overleggen. Dit is niet alleen met het team zelf maar dus ook met eventuele klanten en andere stakeholders. Je bent er verantwoordelijk voor dat de solutions op de juiste manier worden gebouwd en geïnstalleerd. Hierom is het van belang dat naast de technische kennis ook verschillende soft skills zoals organisatorische, leidinggevende en communicatieve vaardigheden nuttig zijn.

Werkzaamheden

Je kunt je voorstellen dat het takenpakket divers is. Je bent bezig met onderzoeken, ontwerpen, aansturen en beargumenteren. Hoe ziet de dag van een Solution Architect er dan uit? Dit verschilt natuurlijk per organisatie en opdracht, maar taken die voorbij kunnen komen zijn zoal:

– Bedrijfsprocessen omzetten in een techniek die goed aansluit op de wensen en visie van een bedrijf;
– Het centrale aanspreekpunt zijn voor de andere Architecten, Developers, Managers en natuurlijk de eindgebruikers van de oplossing;
– Opstellen van gedetailleerde technische ontwerpen en migratiescenario’s;
– Presenteren van jouw oplossingen aan alle betrokken partijen;
– Op het moment dat jouw ontwikkelde oplossing ontworpen is kun je ook ondersteuning bieden bij het ontwikkelen en implementeren hiervan;
– Je neemt feedback en informatie op van het team waar je mee samenwerkt. Deze kun je gebruiken bij het ontwerpen of verbeteren van jouw architecturen!

Solution Architect Salaris

Wat je als Solution Architect gaat verdienen hangt af van een aantal factoren. Als je starter bent moet je vaak intern nog een en ander leren of je specialiseren, waardoor je salaris wat lager ligt. Ook hangt je salaris af van het bedrijf waarvoor je werkt en spelen zaken als je leeftijd, opleidingsachtergrond en zelfs de regio waarin je werkt een rol.

Grofweg ligt de range voor de rol van Solution Architect tussen de €4000,- en €7000,- met hier en daar enkele uitschieters. Dit is vrij hoog, omdat voor veel Solution Architecten een vervolgstap een C-level rol of managementfunctie is. Je stroomt dus op een vrij hoge schaal in.

De USP’s van het beroep van Solution Architect zijn dus, naast een goed salaris, dat het een ontzettend uitdagende rol is waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Geen dag zal er hetzelfde uit zien. Je gaat elke dag op zoek naar de beste oplossingen en realiseert deze samen met het team waar jij (vaak) de leiding in neemt.

Hoe word je Solution Architect?

Er bestaan eigenlijk geen concrete opleidingen om Solution Architect te kunnen worden. Het meest logische pad is een HBO of WO opleiding in de richting van IT, bijvoorbeeld Technische Bedrijfskunde of Software Development. Een technische basis is namelijk wel een must. Hierna kun je verschillende post-HBO/WO cursussen en trainingen volgen in Software Architectuur, maar meestal leidt een organisatie je intern op tot Solution Architect als je daar de ambitie voor hebt. Het is wel handig om al enkele voorkennis te hebben van bijvoorbeeld moderne cloud platfomen en architectuur frameworks. Voor sommige opdrachtgevers is kennis van een programmeertaal ook een plus.

De doorgroeimogelijkheden en baankansen binnen dit vakgebied zijn goed. Met de steeds meer gedigitaliseerde wereld blijven technieken en processen veranderen. Bedrijven doen er alles aan om toekomstbestendig te blijven en hun concurrentie voor te zijn. Als Solution Architect ben je een onmisbare factor in de dit constant veranderende landschap.

Hopelijk ben je dankzij deze blogpost iets meer te weten gekomen over de werkzaamheden van een Solution Architect. Klinkt dit je nou als muziek in de oren? Neem dan via onderstaande buttons eens een kijkje in ons vacature-aanbod of laat je gegevens achter via de contactpagina en wie weet werk jij binnenkort voor een van onze topwerkgevers!

Hulp nodig bij solliciteren? Bekijk onze tips!

Download tips